Anders Monrad Møller: Enevældens kroninger Anders Monrad Møller

Enevældens Kroninger

syv salvinger - ceremoniellet, teksterne og musikken


(200 x 210 mm) 224 sider.
275,- kr.

Kroningerne af de danske enevældige konger forløb som en minutiøst udarbejdet kirkelig ceremoni med efterfølgende taffel.

I Enevældens Kroninger beskriver dr. phil Anders Monrad Møller den højtidelige kirkelige handling, hvorved den nye konge salvedes på isse, bryst og hånd. Herved blev den enevældige magtudfoldelse konsolideret - i bogstaveligste forstand - med kirkens velsignelse og med alskens hentydninger til både det gamle og nye testamente.

Alt foregik naturligvis med pomp og pragt. Kronregalierne: krone, scepter, rigsæble og sværd samt tronstolene og de tre sølvløver, fungerede som rekvisitter i et timelangt ceremoniel, hvor alle deltagere mødte op i galla, og de tre medvirkende bisper var iført nye, særligt fine kåber.

Dette symboltunge forløb var præget af stærke traditioner både med hensyn til det tekstlige og det musikalske indhold. Fire Davidssalmer gik igen fra gang til gang og en bestemt latinsk hymne var den røde tråd i musikken, hvis rolle ved kroningerne i Enevældens Kroninger beskrives for første gang.

Men også samtidens kunstnere var ofte involveret på en eller anden måde. Det gælder eksempelvis forfattere som Thomas Kingo, Johannes Ewald og Adam Oehlenschläger. Og musikken blev komponeret og ledet af den kongelige kapelmester – man kan blandt andre Bernardi, Scheibe, Kunzen og Weyse. Der er kun bevaret kroningsmusik af de to sidstnævnte, men den ligger til gengæld let tilgængelig på Det Kongelige Bibliotek og venter kun på at blive genopført.

Bogens detaljeringsgrad er overvældende og som læser overvældes man af forfatterens arbejde og overblik. Den oser af kvalitet og er en fornøjelse at læse i.

Lars Ovesen,
lektørudtalelse, Dansk BiblioteksCenter